Studio Dobrego Smaku

Studio Dobrego Smaku

11 października 2014 r.

Dary jesieni – dynia i cukinia

12 osób uczestniczyło w kolejnym spotkaniu dobrego smaku. Przygotowaliśmy pięć potraw. Nad wszystkim czuwała prawdziawa królowa kuchni Ewa Zając. Szkoda, że zdjęcia z naszej galerii nie oddają zapachu i smaku tych potraw.

sds15

 


Ewa zapowiedziała już gotowanie z nami potraw gdzie podstawą jest: pietruszka, burak, seler, marchew. Wchodzimy w to w ciemno

Dziękujemy Ci bardzo, że chcesz podzielić się z nami swoją długoletnią przygodą z kuchnią.

A już dzisiaj zapraszamy na kolejne smakowe spotkanie, które odbędzie się 22 listopada – a będzie to prawdziwa „Pierogowa uczta”. Nie przegapcie jej

Poniżej zamieszczamy przepisy. Każdy porzepis jest dla 4 osób

Dynia w syropie imbirowym

Składniki, 2 porcje:

1/2 małej dyni o około 25 cm średnicy, obranej, pokrojonej w 2 cm kostkę
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
4 łyżki płynnej śmietanki 18%
3 łyżki pokrojonych i zrumienionych na patelni orzechów włoskich
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Dynię duszę w rondelku z 1/2 szklanki wody, około 10 minut lub do miękkości. Dodaję miód, sok z cytryny, imbir, chwilę podgrzewam. Dynię wykładam do miseczek a sos odparowuję, jeśli jest zbyt rzadki. Mieszam go ze śmietanką, orzechami, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewam dynię. Deser można przechowywać długo w lodówce (bez śmietanki).

Makaron z dynią i grzybami

Składniki, 2 porcje:

100 g świeżych grzybów (np. borowików, pieczarek, kurek)
250 g dyni zważonej ze skórą
2 - 4 (w zależności od wielkości) gniazdka tagliatelle
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.

Na większej patelni, na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dodać dynię, posolić i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać po łyżce wodę z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.

Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez około 3 minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka

Odcedzić makaron zachowując kilka łyżek wody. Makaron włożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

Makaron z cukinią

250 g makaronu

5 cukini

2 mozarelle

4 ząbki czosnku

1/2 kostki masła

sloik suszonych pomidorów, sól, pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinie kroimy w 3 centymetrowe słupki. Topimy masło na patelni, wrzucamy cukinię. Dusimy ok. 3 min. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory, przecedzony makaron (koniecznie ma być jeszcze ciepły), sól, pieprz do smaku. Mieszamy, wykładay na talerze, rwiemy mozarelle, można posypać świeżą bazylią lub tymiankiem.

Zupa z dyni

1 kg obranej dyni

1 ziemniak

2 marchewki

2 małe cebule

3 ząbki czosnku

łyżka masła

2 łyżki oleju

ostra papryka

Na rozgrzane masło z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę – zeszklić. Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniak, marchewkę, paprykę, czosnek. Dusimy ok. 3 – 4 min. Zalewamy bulionem, wywarem warzywnym lub czystą wodą. Kiedy ziemniaki będą lekko miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Żeby uzyskać odpowiednią gęstość dolewamy wodę, wywar, bulion. Rozlewamy na talerze, robimy kleksa ze śmietny i dekorujemy z godnie z uznaniem (prażone pestki dyni, groszek ptysiowy lub grzanki).

Naleśniki z mąki gryczane ze śliwkami i bezą.

Nadzienie naleśników

1/2 kg śliwek

6 łyżek cukru

1 cukier wanilinowy

kieliszek rumu

2 łyżki wody

beza

4 białka

3/4 szklanki cukru

ciasto na naleśniki

300 g mąki

400 ml mleka

100 ml wody gazowanej

2 jajka

Śliwki dzielimy na pół, podlewamy 2 łyżkami wody, zasypujemy cukrem, dusimy ostrożnie żeby się nie rozleciały. Na koniec sypiemy cukier wanilinowy, przekładamy na durszlak.

Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce odcedzonych śliwek wymieszanych z rumem.

Naleśniki składamy w trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy po łyżce bezy. Wstawiamy do narzanego piekarnika ( 200O) i pieczemy od 12 do 15 min. W tym czasie odparowywujemy sok uzyskany z przecedzonych śliwek, którym polewamy naleśniki po wyjęciu ich z piekarnika.

SMACZNEGO !!!

bip

rodo

uwagamonitoring

Nasi sponsorzy

 

tiserec

Top Market Logo

bs

nofar

vanax

 

Zespoły i Kluby