bochnia2019

 

wilanow

 makrama oferta

 

Karnawałowo – ostatkowe Studio Dobrego Smaku

Tegoroczny karnawał pożegnaliśmy wspólnym gotowaniem i śpiewaniem. 2 marca 2019r. panie, które przybyły do Zameczku wspólnie przygotowały pyszne potrawy i przekąski karnawałowe ( przepisy poniżej). Na stole pojawiły się: złota zupa z soczewicy, mufinki z chleba tostowego, kulki serowe, koreczki z melona i szynki parmeńskiej. Następnie odbyła się wspólna degustacja i karaoke. Początkowo nieśmiałe nucenie przerodziło się w głośne i radosne śpiewanie, a w murach Zameczku rozbrzmiewały najnowsze przeboje oraz te sprzed lat. Zapraszamy do galerii.

IMG 9306

Mufinki z chleba tostowego

Babeczki tostowe z jajami to niezastąpione przekąski na imprezę na szybko, a najfajniejsze jest to, że możesz je modyfikować według uznania lub zawartości lodówki. Do moich babeczek tostowych użyłam :

chleb tostowy

4 jajka

1/4 papryki czerwonej

1/4 papryki żółtej

1/2 cukinii

sol

pieprz

na niektóre babeczki po upieczeniu można nałożyć listek bazylii

1.

Wytnij za pomocą szklanki kółka z pojedynczych kromek chleba tostowego, jeżeli nie chcą się same wykroić pomóż sobie nożem i okrój chleb wokół szklanki. Następnie każde tostowe kółko rozwałkuj i włóż do foremki na babeczki..

2.

Pokrój to co zamierzasz włożyć do środka babeczek. Rozmąć 4 jajka i wrzuć do nich wędlinę, warzywa etc , dopraw. Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i co ważne odsącz ( wyciśnij mocno rękoma sok z cukinii ). Napełnij tostowe krążki chleba w foremce swoim jajecznym farszem. Wierzch babeczek przykryj pierzynką ze startej cukinii.

3.

Włóż do piekarnika na 10 – max. 15 minut na 180 stopni z opcją góra – dół.

Złota zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut czekania

Składniki

2 szklanki soczewicy czerwonej / 350 g

1 cebula
2 – 3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku
3 cm imbiru

1 1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chili lub zwykłego chili
szczypta pieprzu

1 1/2 litra bulionu lub wody
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1 pęczek koperku
2 kawałki skórki obranej z cytryny, tak po prostu obieraczką
sól

1 puszka kokosowego mleka / 400 ml
2 – 3 łyżki soku z cytryny
do podania: ostra lub słodka papryka

Przygotowanie:

Soczewicę wsypać do miski, wlać wodę i dokładnie wypłukać. Odlać wodę przez sitko i czynność powtórzyć.

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażać przez 3 – 5 minut do momentu, aż zrobi się lekko złota.

W międzyczasie czosnek oraz imbir drobno posiekać i dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć przez 1 – 2 minuty, czyli do momentu, aż czosnek zacznie wyraźnie pachnieć.

Wtedy dodać kurkumę, ostrą paprykę, chili oraz pieprz, zamieszać kilka razy i dodać opłukaną soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem kokosowego mleka i soku z cytryny. Garnek przykryć i gotować wszystko przez 15 minut, czyli do momentu, aż soczewica zmięknie.

Na koniec wlać kokosowe mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 1 – 3 minuty. Doprawić do smaku solą, najlepiej smakuje posypana ostrą papryką i koperkiem.

Porady:

Płukanie soczewicy sprawia, że nie pieni się ona w trakcie gotowania. Co znaczy, że nie trzeba jej pilnować i można wtedy zająć się robieniem miłych rzeczy,

Zupa znacznie gęstnieje, dlatego możecie śmiało dodać na początku więcej wody.

bip

rodo

Nasi sponsorzy

 

tiserec

Top Market Logo

bs

nofar

vanax

dachbud

Przystań Bliżyn 2019 - informacje

guitar 1015750 1920

Zapowiedzi

Brak wydarzeń

Zespoły i Kluby