grzybobranie2019

aida2019

 

rytmika2019

rybka2019

 

 

gitara2019

 makrama oferta

 

Karnawałowo – ostatkowe Studio Dobrego Smaku

Tegoroczny karnawał pożegnaliśmy wspólnym gotowaniem i śpiewaniem. 2 marca 2019r. panie, które przybyły do Zameczku wspólnie przygotowały pyszne potrawy i przekąski karnawałowe ( przepisy poniżej). Na stole pojawiły się: złota zupa z soczewicy, mufinki z chleba tostowego, kulki serowe, koreczki z melona i szynki parmeńskiej. Następnie odbyła się wspólna degustacja i karaoke. Początkowo nieśmiałe nucenie przerodziło się w głośne i radosne śpiewanie, a w murach Zameczku rozbrzmiewały najnowsze przeboje oraz te sprzed lat. Zapraszamy do galerii.

IMG 9306

Mufinki z chleba tostowego

Babeczki tostowe z jajami to niezastąpione przekąski na imprezę na szybko, a najfajniejsze jest to, że możesz je modyfikować według uznania lub zawartości lodówki. Do moich babeczek tostowych użyłam :

chleb tostowy

4 jajka

1/4 papryki czerwonej

1/4 papryki żółtej

1/2 cukinii

sol

pieprz

na niektóre babeczki po upieczeniu można nałożyć listek bazylii

1.

Wytnij za pomocą szklanki kółka z pojedynczych kromek chleba tostowego, jeżeli nie chcą się same wykroić pomóż sobie nożem i okrój chleb wokół szklanki. Następnie każde tostowe kółko rozwałkuj i włóż do foremki na babeczki..

2.

Pokrój to co zamierzasz włożyć do środka babeczek. Rozmąć 4 jajka i wrzuć do nich wędlinę, warzywa etc , dopraw. Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i co ważne odsącz ( wyciśnij mocno rękoma sok z cukinii ). Napełnij tostowe krążki chleba w foremce swoim jajecznym farszem. Wierzch babeczek przykryj pierzynką ze startej cukinii.

3.

Włóż do piekarnika na 10 – max. 15 minut na 180 stopni z opcją góra – dół.

Złota zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut czekania

Składniki

2 szklanki soczewicy czerwonej / 350 g

1 cebula
2 – 3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku
3 cm imbiru

1 1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chili lub zwykłego chili
szczypta pieprzu

1 1/2 litra bulionu lub wody
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1 pęczek koperku
2 kawałki skórki obranej z cytryny, tak po prostu obieraczką
sól

1 puszka kokosowego mleka / 400 ml
2 – 3 łyżki soku z cytryny
do podania: ostra lub słodka papryka

Przygotowanie:

Soczewicę wsypać do miski, wlać wodę i dokładnie wypłukać. Odlać wodę przez sitko i czynność powtórzyć.

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażać przez 3 – 5 minut do momentu, aż zrobi się lekko złota.

W międzyczasie czosnek oraz imbir drobno posiekać i dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć przez 1 – 2 minuty, czyli do momentu, aż czosnek zacznie wyraźnie pachnieć.

Wtedy dodać kurkumę, ostrą paprykę, chili oraz pieprz, zamieszać kilka razy i dodać opłukaną soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem kokosowego mleka i soku z cytryny. Garnek przykryć i gotować wszystko przez 15 minut, czyli do momentu, aż soczewica zmięknie.

Na koniec wlać kokosowe mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze 1 – 3 minuty. Doprawić do smaku solą, najlepiej smakuje posypana ostrą papryką i koperkiem.

Porady:

Płukanie soczewicy sprawia, że nie pieni się ona w trakcie gotowania. Co znaczy, że nie trzeba jej pilnować i można wtedy zająć się robieniem miłych rzeczy,

Zupa znacznie gęstnieje, dlatego możecie śmiało dodać na początku więcej wody.

„E-kompetentni po 50-tce”

W dniu 30 stycznia egzaminem zakończył się w naszym Ośrodku kurs komputerowy organizowany przez ReComp Bujakowski, Majewski s.c. w ramach projektu „E-kompetentni po 50-tce” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020.

Kurs trwał od 7 listopada 2018 r. i skorzystało z niego 28 osób. W każdą środę, czwartek i piątek od godz. 8.30 do 15.15 pod czujnym okiem Pana Marcina Majewskiego kursanci zgłębiali tajniki komputera i internetu. Podczas zajęć panowała wspaniała atmosfera jaką stworzyli wzajemnie uczestnicy i organizatorzy kursu. Na zakończenie Pan Błażej Bujakowski właściciel ReComp

i Katarzyna Skarus dyrektor GOK wręczyli zaświadczenia z ukończenia kursu.

Dziękujemy Panu Błażejowi Bujakowskiemu i Marcinowi Majewskiemu za współpracę. Jesteśmy pod wrażeniem świetnej organizacji i profesjonalizmu. Brawo firma ReComp

IMG 9263

FERIE 2019 za nami

Tak się bawił, tak się bawił ZA – ME – CZEK!

Po raz kolejny, pieniądze zebrane ze sprzedaży ozdób choinkowych pozwoliły nam zorganizować cykl imprez i zajęć podczas ferii zimowych. Dzięki hojności kupujących, dzieci mogły korzystać tych form za darmo.

To były niesamowite ferie. Każdy mógł przyjść i spędzić codziennie w Zameczku kilka godzin bawiąc się przy pysznych ciasteczkach, gorącej herbatce czy czekoladzie.

Zorganizowaliśmy trzy wyjazdy: do Pacana do Europejskiej Stolicy Bajki, do Radomia na wystawę klocków lego i do Teatru Lalki i Aktora KUBUŚ na sztukę „Opowieść o Piotrusiu i Wilku” i 10 różnorodnych zajęć z których skorzystało 471 dzieci.

Były dawne gry i zabawy, wśród których „Chłop” ciszył się niegasnącą popularnością. Największą skocznością na linie wykazała się Weronika Żak ( 120 skoków). Po grach ponad 50 dzieci mogło skorzystać z konnych przejażdżek na Szogunie i Wigilii. A na wszystkich jeźdźców pod Zameczkiem czekały kiełbaski z grilla i gorąca herbatka.   Podczas spotkania kulinarnego przygotowując słodkie desery wykazaliśmy się wokalnie, śpiewając kolędy. Smakowało wybornie i nic nie zostało. Na zajęciach teatralnych było dużo emocji (pozytywnych). Lepienie z gliny przyniosło dzieciom wielką frajdę. Gry planszowe trwały o wiele dłużej niż zaplanowaliśmy. Było dużo radości i emocji podczas gry w Chińczyka i Taboo. Kondycją można było się wykazać w czasie zumby. Ferie zakończyliśmy tradycyjnym już Balem Przebierańców, na który przybyło ponad 70 dzieci w przeróżnych strojach, by wziąć udział w wielu konkursach z nagrodami i na zakończenie wybierać 5 najładniejszych strojów oraz króla (Franek) i królową balu

A jak było zobaczcie w galerii – zapraszamy!

IMG 9125

III miejsce zespołu Sorbin

Zespół Pieśni i Tańca SORBIN podczas finału XXVI Świętokrzyskiego Konkursu Kolęd i Pastorałek, który odbył się 27 stycznia we Włoszczowie zdobył III miejsce. Cieszymy się z kolejnego sukcesu i gratulujemy.

DSCN0755 

Godziny pracy biblioteki

Informuję, że Biblioteka Publiczna w Bliżynie

będzie czynna od 28.01.2019 (poniedziałek)

Poniedziałek 7.30 – 15.30

Wtorek 9.00 – 19.00

Środa 9.00 – 19.00

Czwartek 7.30 – 15.30 (prace wewnętrzne)

Piątek 9.00 – 19.00

Sobota 9.00 – 13.00

Dyrektor

GOK w Bliżynie

bip

rodo

uwagamonitoring

Nasi sponsorzy

 

tiserec

Top Market Logo

bs

nofar

vanax

dachbud

Przystań Bliżyn 2019 - informacje

guitar 1015750 1920

Zapowiedzi

Brak wydarzeń

Zespoły i Kluby